Jedna godina u Njujorku  
 

СВЕГА ИМА САМО СРЕЋЕ НЕМА!


Фото: Игор Ђурић
--------------------------------


Данас су сви возови које сам чекао ишли у супротним смеровима мојих очекивања. Деси се то, дође такав дан. Можда зато што сам размишљао о коњима и тако размишљајући прошао своју станицу.
За време рата неко је издао наредбу да са својим водом одем у планину и тамо побијемо сву стоку на коју нађемо, а које је било у изобиљу јер је била пуштена: коње, краве, овце... Са људске и моралне стране: глупа наредба. Са војничке: сасвим оправдана. Јер са тим пуштеним животињама терористичка банда у шуми могла је да преживи месецима и годинама. Имали су  млеко, месо и транспорт.
И убијали смо. Најлакше коње, јер су тако пуштени сами почели да се скупљају у крда па су тако на гомили били лака мета. И тако данас, неког септембра у Њујорку размишљам баш о тим коњима: лепим и јаким. И убијеним.
*
Неким необјашњивим и за суштину приче небитним путевима у петак вече дошао је до мене диск са Петровићевим филмом Биће скоро пропаст света и уз Chivas Regal улепшао ми вече. Био сам сам и препуштен својим задовољствима.
Кад се пилот привредне авијације Миле Симић (којега игра Гидра Бојанић) сруши на раван Срем а учитељица га пита како је бити горе и како изгледа Земља одозго, пилот одговара: ''Земља Вам је, да извинете, као једна велика задњица, ништа на њој нема а и најчешће смрди''.
А онда сам сутра увече био на међународном аеродрому Кенеди који има димензије једног омањег града у Србији. На аеродрому сам видео четири врсте расположења: једна четвртина људи је срећна и радосна - то су они који су управо слетели; једна четвртина глуми срећу и тугу наизменично - то су они који дочекују и испраћају; једна четвртина је тужна и уплашена - то су они који тек треба да полете; и најзад, једна четвртина је потпуно равнодушна и мрзовољна то су они који раде на аеродрому или који су професионално ангажовани ту.
Сваке минуте у Њујорку по један авион слети и узлети.
*
Људи овде нису срећни и то је највећа дилема у мени кад размишљам о даљим плановима. Многи нису ни несрећни али каква је то сатисфакција кад ниси ни срећан него си равнодушно без тог осећања, и једног и другог понекад. Стварно, овде нико није срећан. Задовољних има, срећних нема. Има ситих али срећних нема. Има богатих али срећних нема. Људи се смеју или другима или на силу - не смеју се ради себе и среће. Нико није распевано и срећно расходан по улици. Сви су троми и у ходу тужни и уморни. Ни деца нису распевана и срећна: имају скупе играчке и најчешће покушавају да живот и осећања замене са њима и брдом калорија готове хране.
Па се ја питам: могу ли са својом породицом бити срећан у мору не срећних људи (''не срећних''- одвојено, у смислу одсуства среће а не присуства несреће)?
Старе жене из мог краја често су у својим наивним и безопасним сеоским оговарањима користиле фразу (мада оне никада нису чуле за термин ''фраза'' али то сад није битно) која гласи овако:
''СВЕГА ИМА САМО СРЕЋЕ НЕМА''.
Е то је дефиниција за којом трагам када хоћу да дефинишем живот у Америци: ''свега има само среће нема''.
Амерички филозоф шпанског порекла Џорџ Сантајана писао је: ''Али, откако је демократија отворила слободан приступ у арену laissez-faire – индустријализма под мотом ''само граби'', свака душа мора да муке мучи у том свету захукталога и запенушанога успињања и отимања, и ни један човек не може више да буде задовољан''.
*
Систем безбедности и све остале мере су им ''шупљи као сир'', само је срећа што су и терористи поприлично глупи у своме фанатизму па се тако допуњују једни са другима. У ствари, чини ми се да је овдашњи систем обезбеђења више осмишљен да утврди ко је одговоран кад се нешто деси него да спречи да до истог дође.
*
Желео сам да помогнем своме сину који има неких проблема са адаптацијом у школи и са неким типовима тамо, али он ми каже: ''Немој, овде се не пријављују и не тужикају код наставника''.
Поштујем његову одлуку да игра ''један на један''.
*
Поново петак увече са ''регалом''. Тек толико да се заборави бављење у пацовским јазбинама Њујорка. И нема опасности да се постане хронични алкохоличар: нема се времена, јер ако желиш да пијеш треба ти пара а ако хоћеш паре мораш да радиш а када радиш онда ти није ни до чега - једноставно и поред велике жеље да се одаш неком пороку немаш времена, снаге или новца.
*
Параноични и престрашени од тероризма обични амерички грађани, дакле већина, иначе ''лени на мозгу'', желе да им се све објасни, сликовито и са што мање речи. Тако у возовима стоји обавештење о томе како треба обавезно пријавити сумњиве ствари а најсумњивија од свих јесте остављена црна торба испод седишта у вагону. И нацртана је црна торба под седиштем. Одмах да се зове полиција или службеник Метро-а, каже даље обавештење. Шта је најинтересантније: што је на слици увек и искључиво само црна торба. Злокобна црна торба као неки црни гавран злослутник. Не дај Боже да се на неком билборду појави рецимо дечији ранац, сав у цветићима и шарен. Не!, такве торбе нису сумњиве. Само црне. А по некој логици потенцијални терориста ће бомбу ставити баш у дечији и шарени ранац а не у црни на којем већ због саме симболике и боје пише: ''ово је бомба''. Зашто само  црна торба?! Или мисле да су терористи много глупи, или сами себи постављају бомбе према потреби. Трећег заиста нема.
*
Неки дан сам размишљао у возу, док сам се враћао са посла: да ли бих стварно активирао ону ''зелену'' бомбу што сам носио за време рата у борбеном прслуку и коју сам наменио себи да не бих пао непријатељу жив у руке? Свашта човеку падне на памет кад осети самоћу а то је доминантно осећање у Њујорку и ако сте вазда окружени мноштвом људи. 
*
Поново нешто о Србима у америчкој штампи и медијима: Момчило Крајишник осуђен у Хагу на 27 година затвора за ратни злочин и геноцид. Тако су писали. Дуго нас не помињу али кад нас помену...
ЧИТАЈ СЛЕДЕЋИ ТЕКСТ: Myrtle

Нема коментара:

Постави коментар

©Igor M. Djuric
copyright 2010 by ©Igor M. Djuric Upotreba sadržaja ove web stranice
podrazumeva obavezujuce prihvatanje copyright -a

www.djuricigor.net , e-knjige i blogovi

counter for blog

Игор М. Ђурић - Једна година у Њујорку